Genul Theodoxus este reprezentat in Romania de 7 specii, cu cochilia de cele mai multe ori mica, aplatizata, cu suprafata relativ neteda, rar costata, cu ornamentatie foarte diferita si uneori foarte bogata.
Cele 7 specii descrise de D-l. Profesor Al. Grossu in lucrarea Gasteropoda Romaniae, vol. 1 sunt:
- Theodoxus transversalis (C. Pfeiffer, 1828)
- Theodoxus danubialis (C. Pfeiffer, 1828) cu doua subspecii -Th.danubialis stragulata (C. Pfeiffer, 1828) si Th. danubialis serratilinea (ZGL.) JAN
- Theodoxus prevostianus (C. Pfeiffer, 1828)
- Theodoxus fluviatilis (Linnaeus, 1758)
- Theodoxus pilidei pilidei (Tournoeur, 1879)
- Theodoxus euxinus (Clessin, 1885)
- Theodoxus pallasi (Lindholm, 1924)
Mai jos postez poze ale celor trei specii pe are le-am identificat pana acum, toate provenind din Fluviul Dunarea, din zona Tulcea.
Theodoxus danubialis (C. Pfeiffer, 1828
Theodoxus transversalis (C. Pfeiffer, 1828)
Theodoxus fluviatilis (Linnaeus, 1758)
Acum va las pe voi sa ghiciti care este specia mea preferata in materie de ornamentatie si coloratie
Cele 7 specii descrise de D-l. Profesor Al. Grossu in lucrarea Gasteropoda Romaniae, vol. 1 sunt:
- Theodoxus transversalis (C. Pfeiffer, 1828)
- Theodoxus danubialis (C. Pfeiffer, 1828) cu doua subspecii -Th.danubialis stragulata (C. Pfeiffer, 1828) si Th. danubialis serratilinea (ZGL.) JAN
- Theodoxus prevostianus (C. Pfeiffer, 1828)
- Theodoxus fluviatilis (Linnaeus, 1758)
- Theodoxus pilidei pilidei (Tournoeur, 1879)
- Theodoxus euxinus (Clessin, 1885)
- Theodoxus pallasi (Lindholm, 1924)
Mai jos postez poze ale celor trei specii pe are le-am identificat pana acum, toate provenind din Fluviul Dunarea, din zona Tulcea.
Theodoxus danubialis (C. Pfeiffer, 1828
Theodoxus transversalis (C. Pfeiffer, 1828)
Theodoxus fluviatilis (Linnaeus, 1758)
Acum va las pe voi sa ghiciti care este specia mea preferata in materie de ornamentatie si coloratie